понедељак, 25. новембар 2019.

Mogu li Vas prečišćivači vazduha učiniti bolesnim? Ovo je 5 stvari na koje treba da obratite pažnju!

5 stvari koje morate da znate pre nego sto nabavite preciscivac vazduha!

Prečišćivači vazduha mogu biti fantastično sredstvo za one koji pate od:
 • alergija,
 • astme ili
 • lošeg zdravlja.

Ovi pametni uređaji čiste vazduh od:
 • prašine,
 • dima,
 • polena i
 • drugih neprijatnih zagađivača koji mogu izazvati nelagodu i razne bolesti.

Kada istražujete prečišćivače vazduha, možda ste naišli na neke informacije koje govore o tome da možete imati određene probleme ako koristite neki od prečišćivača vazduha i onda je sasvim normalno da se pitate da li mogu zaista da prouzrokuju bolesti?

Istina je da prečišćivači vazduha ne bi trebali da Vam stvaraju zdravstvene tegobe. Uostalom, posebno su dizajnirani da poboljšaju Vaše zdravlje smanjujući broj kontaminanata u vazduhu

U skladu s tim, vrlo je važno da odaberete odgovarajući uređaj za svoje potrebe i pravilno rukujete njim. 

U suprotnom, postoji mogućnost da se stvari baš i ne odvijaju onako kako bi trebalo.

U ovom tekstu ćemo Vam objasniti kojih je to pet najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir pri izboru i korišćenju prečišćivača vazduha, tako da možete biti sigurni da Vaš uređaj pomaže Vašem zdravlju, a ne da ima suprotan efekat.

1. Koristite pravilno uređaj

Prečišćivači vazduha definitivno mogu da unaprede kvalitet vazduha i Vaše zdravlje samo ako se njima pravilno rukuje. 

Najbolji način da koristite svoj prečišćivač vazduha je da se on uključuje i danju i noću. 

Kad prvi put nabavite ovakvu vrstu uređaja u samom startu treba da ga podesite da proces prečišćavanja bude na maksimumu kako bi se sve pm 2.5 čestice iz vazduha u sobi očistile što je brže moguće.

Ako svoj prečišćivač vazduha koristite u manjoj prostoriji, vazduh bi mogao da se očisti za samo 30 minuta. 

Međutim, za veće prostorije ili one sa višim plafonima potrebno je čak 2 sata da se prvo očisti. 

Kada osetite efekat Vašeg prečišćivača vazduha, šta god da radite, nemojte ga isključivati! 

Ako ga isključite, kvalitet vazduha u sobi može brzo da se vrati na početno stanje. Ako ste osetljivi, to može da izazove pojavu brzih alergija ili iritaciju disajnih puteva i da se osećate gore nego ranije.

 

2. Izbegavajte prečišćivače vazduha koji stvaraju ozon


izbegavajte preciscivace vazduha koji stvaraju ozon


Neki prečišćivači vazduha (tzv jonizatori) emituju nestabilni gas ozon prilikom upotrebe. 

Za razliku od jonizatora, fotokatalitički prečišćivači vazduha isključivo prečišćavaju vazduh, bez oslobađanja dodatnih jedinjenja u njega.

Ovo može biti deo njihove metode prečišćavanja vazduha ili jednostavno sporedna pojava njihovog funkcionisanja.

Ozonski gas sastoji se od tri atoma kiseonika, umesto uobičajenih dva atoma koji treba da udišemo da bi živeli. 

Neki prečišćivači vazduha koriste ovaj gas, jer se veruje da ozon može da reaguje i uništi neželjene hemikalije, iritante i mikrobe koji izazivaju bolest iz vazduha. 

Međutim, gas ozona je toksičan i izaziva upalu grla i pluća. 

Prekomerna izloženost ozonu može biti vrlo štetna za zdravlje i može da izazove probleme sa disanjem, kašljem i zatezanjem u grudima. 

Bebe i mala deca su posebno ranjiva na efekte ozona. U ozbiljnim slučajevima, udisanje ozona tokom dužih perioda može prouzrokovati nepovratno oštećenje pluća, pa čak i ranu smrt pojedinaca. Iako je ozon bezbedan u vrlo malim koncentracijama, ipak je bolje izbegavati prečišćivače vazduha koji koriste ozon ili koristiti ove modele samo u praznim prostorijama.

Prilikom izbora prečišćivača vazduha, budite oprezni kod onih koji koriste izraze kao što su „aktivirani kiseonik“ ili nešto slično. 

Ovo se može koristiti kao marketinški trik da bi proizvod zvučao zdravije. Ako imate bilo kakvih nedoumica, pitajte prodavca ili kontaktirajte proizvođača da razjasni da li određeni model koristi ozon ili ne. 

Takođe je važno da imate na umu da se prečišćivači vazduha za ozon veoma razlikuju od namenskih generatora ozona, koji su dizajnirani tako da se koriste za uklanjanje neprijatnih mirisa u prostorijama.

Vodite računa da neke vrste jonskih prečišćivača vazduha takođe mogu oslobađati ozon. Ovi uređaji rade pomoću električne energije za stvaranje negativno naelektrisanih jona koji sakupljaju i odvajaju neželjene čestice u vazduhu. 

Ovaj elektricitet može da ometa molekule kiseonika i da ih pretvara u ozon. U skladu s tim, novije verzije jonskih prečišćivača vazduha dizajnirane su tako da ne stvaraju nikakav ozon. 

U stvari, neki modeli aktivno rade na zarobljavanju molekula ozona i pretvaraju ih u kiseonik.


preciscivac vazduha 5 stvari koje morate znati

3. Održavajte redovno higijenu u stanu

Jedna od najčešćih zabluda o uređajima za prečišćavanje vazduha je da više nećete morati da čistite svoj životni prostor često, jer će Vaš prečišćivač vazduha usisati svu prašinu i čestice. 

Ovo je potpuno netačno, jer ako patite od alergija i rukovodite se ovom logikom, verovatno ćete se osećati gore nego ranije...

Detaljno čišćenje Vašeg doma je od suštinske važnosti jer mnogi prečišćivači, poput jonizujućeg prečišćivača vazduha, pomažu u uklanjanju zagađivača iz vazduha uzburkavajući perut, prašinu, polen i druge zagađivače koji su se naselili u sobi tako da ih mogu negativno privući nabijeni joni koje je stvorio.

Jednom kada se ovi negativni joni povežu sa zagađivačima, oni postaju vrlo teški i padaju na pod ili na druge površine. 

Stoga, ako ne uspete detaljno da očistite svoj stan, svi ovi alergeni i zagađivači će jednostavno ostati tamo gde su pali, čekajući da se nasele na ruke ili odeću.
nobel ambilife zamena filtera

4. Redovna zamena filtera je jako bitna

Neredovna zamena filtera može da prouzrokuje loš rad samog uređaja a samim tim i loš kvalitet vazduha. 

Ako uređaj koristi HEPA filtere za prikupljanje štetnih čestica, vrlo je važno da ih redovno čistite ili menjate

Ako to ne učinite, filteri se mogu začepiti, što može dovesti do velikog broja problema koji mogu uticati na efikasnost rada samog uređaja, kao i na Vaše zdravlje.

Koliko često morate menjati filter za prečišćavanje vazduha, zavisi od niza faktora, zato je od suštinskog značaja da ove stvari redovno proveravate. 

Umiranje bakterija koje su se začepile i zarobile u samom filteru otpuštaju toksine u vazduh, koji se potom izduvavaju u okruženje. 

Spore koje su takođe postale zarobljene ostaće žive. 

One mogu da rastu i da se hrane prljavštinom koja je zaglavljena u filteru, potencijalno oslobađajući spore koje se zatim ponovo vraćaju u vazduh.

precistac vazduha

5. Proverite ocenu i standarde samog uređaja

Kada birate prečišćivač vazduha, trebalo bi da proverite ocene i standarde koje mora da poseduje da biste bili sigurni da je kvalitetan. 

Jedna od najvažnijih ocena koju treba potražiti je brzina isporuke čistog vazduha (CADR), koja opisuje efikasnost prečišćivača vazduha u filtriranju polena, prašine i dima iz vazduha. Što je viša ocena, uređaj će biti efektniji. 

Bilo koji prečistač vazduha sa CADR ocenom ispod 100 mogao bi da pogorša Vaš kvalitet vazduha. Neće svi prečišćivači vazduha imati ovu ocenu, jer je to dobrovoljni test koji je sprovelo Udruženje proizvođača kućnih aparata

Generalno, prečišćivači vazduha su vrlo sigurni za upotrebu. 

Kao i svaki proizvod, ipak morate prvo izvršiti istraživanje i biti sigurni da ih pravilno upotrebljavate kako biste izbegli bilo kakve probleme. 

Ako se odlučite za kupovinu, izbegavajte modele koji stvaraju ozon, održavajte kuću čistom, i redovno čistite filtere

Visokokvalitetan i dobro održavan prečišćivač vazduha će pružiti mnoge prednosti; sprečiti alergije, poboljšati zdravlje i generalno učiniti vaš dom mnogo čistijim i prijatnijim mestom za boravak.
5 коментара:

 1. Odlican tekst sa najbitnijim stvarima na koje potencijalni kupac treba da obrati paznju

  ОдговориИзбриши
 2. Interesantna spravica za kucnu upotrebu. Nisam znala da postoji i kod nas tako nesto da se kupi.

  ОдговориИзбриши
 3. Jako lep tekst gde je sve lepo objašnjeno, svaka čast autoru. Pošto sam iskoristili ovo malo lepog vremena te sam okrečila stan, i ova košava mi išla na ruku, jer su se zidovi osušili, tako da sad kad sam sredila stan. trebao bi mi jedan takav uređaj ili aparat ko kako ga zove.. Ne bi li idisala svež vazduh. Sad ću odmah da kliknem na korpu, odnosno na sajt pro100..

  ОдговориИзбриши
 4. Imam ovaj prečišćivač vazduha i prezadovoljna sam, kao i moja porodica. Moja preporuka!

  ОдговориИзбриши