четвртак, 20. децембар 2018.

Kako spremiti zdrav obrok


Svaka domaćica želi da svojoj porodici pripremi ukusan i zdrav obrok. Svakom organizmu je potrebno da unese dovoljnu količinu minerala i vitamina kako bi dobro funkcionisao, za šta lepo dekorisana hrana i maštovitost nisu dovoljni.

Otkrivamo vam male tajne koje će vam pomoći da spremite ukusan, a istovremeno i zdrav obrok.


Vi birate šta jedete


Ovo je prva stvar koju će vam reći svaki nutricionista. Prvi korak je izbor hrane, a tu se pitate samo vi. Preporuka je da se kupuje sezonsko voće i povrće. Najbolje je jesti ono što može da se kupi na lokalnoj pijaci, jer je svežije od uvoznog.




Druga stvar koju je potrebno uzeti u obzir je izbalansiranost obroka. U ishrani je neophodna raznovrsnost i potrebno je uvrstiti sledeće namirnice:

  • mlado meso, 
  • ribu, 
  • jaja, 
  • mahunarke, 
  • mlečne proizvode, 
  • integralne žitarice, 
  • voće i povrće.


Nutricionisti danas sve više preporučuju ‘’model tanjira’’, umesto klasične piramide ishrane:
  • u 1/4 tanjira staviti proteine (meso, mahunarke, riba, sir, jaja), 
  • u 1/4 staviti skrobnu hranu (krompir, pirinač ili hleb), 
  • ostatak tanjira ispuniti salatom i varivom.



Ne komplikujte!


Priprema hrane bi trebalo da bude jednostavna. Nisu vam potrebne komplikovane tehnike kuvanja, kakve često gledate u kulinarskim emisijama.

Jedna od tajni je u tome da različite namirnice pripremate u jednoj posudi, zajedno, kako biste na najbolji način iskoristili svoje vreme.

Jedna od najboljih metoda spremanja zdravih obroka je kuvanje na pari. Ovakav način pripreme hrane čuva prirodni ukus i hranljive materije u hrani.

Bilo da ste početnik u kuhinji, ili ste kuvar u rangu Džejmi Olivera ili Steva Karapandže, kvalitetno posuđe će vam olakšati posao, ali o tome ćemo nešto kasnije u tekstu.




Pravilno odlaganje hrane


Naravno da smo svesni ubrzanog tempa života koji nam je nametnut, pa shodno tome prilagođavamo i naše kulinarske navike.  Budući da patimo od nedostatka vremena, nismo u mogućnosti da kuvamo svaki dan. Međutim, to ne treba da nas spreči da se hranimo kvalitetno. 

Obrok se može skuvati i za par dana unapred, a zadržaće sve hranljive sastojke i ukus kao da je tek spremljen, ukoliko se pravilno odlaže u kvalitetnim činijama izrađenim od inoksa.


Kako izabrati kvalitetno posuđe?


Već smo pomenuli da je za spremanje i kasnije čuvanje zdravih i ukusnih obroka neophodno i kvalitetno posuđe. Takvo posuđe je izrađeno od inoksa, tj. nerđajućeg čelika koji poseduje antibaktericidna svojstva pa je idealan za pripremu i čuvanje hrane.




Pored ove dve, još jedna bitna karakteristika posuđa od nerđajućeg čelika je i njegova dugotrajnost

To je posuđe koje se, u bukvalnom smislu, ostavlja u nasledstvo sledećoj generaciji.

Kako biste sebi dodatno uštedeli vreme i energiju, nabavite posuđe za pripremu hrane koje ima i akutermno dno. Akutermno dno garantuje optimalno i ravnomerno raspoređivanje toplote unutar posude. Na ovaj način se omogućava efikasnije kuvanje, bez dodate vode i masnoća, uz uštedu energije, i dugo očuvanje toplote spremljenog jela.

Za nabavku namirnica se sami pobrinite, a mi vam toplo preporučujemo posuđe Sole, italijanskog dizajna i vrhunskog kvaliteta izrade, koja obuhvata sve ono što je navedeno u tekstu i uz koje će vam kuvanje biti lako i zabavno.

Нема коментара:

Постави коментар