DAR DALEKOG ISTOKA
ŠTA JE KURKUMA?
Ovaj žuti prah predstavlja veoma popularan začin sličan đumbiru, koji se često koristi za pravljenje karija i senfa.
Zovu je i indijski šafran, a njen ukus lako se uklapa sa velikim brojem drugih namirnica.
Kurkuma je takođe ključna komponenta u hinduističkim ritualima, a u medicinske svrhe koristi se već više od 4.000 godina.
Brojne studije do sada su dale dobre dokaze da kurkuma može da pomogne u kontrolisanju bola u kolenima usled artritisa, kao i da smanji rizik od srčanog udara nakon ugradnje bajpasa”, kaže dr Sanjaj Gupta, medicinski dopisnik CNN-a.
"Kurkuma se veoma često koristi u ajurvedskoj i tradicionalnoj azijskoj medicini, najčešće za respiratorne probleme, reumu, umor i bolove."
Kurkuma je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske Južne Azije.
U ISHRANI
Kurkumin supstanca izolovana iz kurkume, obeležena je kao prehrambeni aditiv znakom E100.
Njena uloga je da zaštiti prehrambrene produkte od sunca.
U kombinaciji sa E160b, kurkumin se koristi pri bojenju sira, jogurta i salata, kao i nekih putera i margarina.
Takođe se koristi da daje žutu boju pripremljenim senfovima konzerviranoj piletini i drugoj jeftinijoj hrani.
Kurkuma se koristi u pripremi slatkih i slanih jela.
Možete je dodati u pilav, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, supu ili čorbu, palačinke, kolače, u šolju toplog mleka…
BONUS VIDEO: Šta je kurkuma, sa Dr. Ivanom Kovačević
"Idealna kombinacija je kurkuma sa kokosovim (ili drugim hladno ceđenim) uljem i biberom, jer biber uvećava dejstvo kurkume, a ulje povećava apsorpciju hranljivih materija. Obično je dovoljno samo ½ – 1 kafena kašičica (1,5 – 3g) kako jelo ne bi imalo previše intenzivan miris."
Najbolje je dodati jelima pri kraju spremanja kako bi se maksimalno sačuvala njena lekovita svojstva. Od kurkume se može praviti i čaj, koji je vrlo popularan u Japanu.
Za pravljenje čaja potrebno je dodati kafenu kašičicu kurkume u šolju vruće vode.
Izbegavati konzumiranje kurkume ne prazan stomak.
MEDICINSKA SVOJSTVA
Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se otkrivana vremenom.
Već odavno je izvesno da kurkuma poseduje anti upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.
Potvrđen je blagotvoran efekat kurkume kod mnogih tegoba od raka do Alchajmerove bolesti.
U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam.
Kurkuma je našla veliku primenu kod:
- jačanje probave
- obnavljanja crevne flore
- smanjenja nadutosti
- čišćenje jetre
- normalizacije menstruacije
- smanjenje upala kod artritisa
- čišćenje krvi
- stimulisanje rada metabolizma
- kožne probleme
- tegobe disajnih puteva
- protiv gljivica i bakterija
- protiv crevnih parazita
Kod nas je kurkuma bila u potpunosti nepoznata do kasnih godina 20. veka. ŠTA JE PRAVA ISTINA?
Verovali ili ne, prema podacima američkih Nacionalnih zdravstvenih instituta, postoji više od 15.000 naučnih radova o kurkuminu, aktivnom sastojku u kurkumi, a ovom broju se svake nedelje doda još oko 50 novih studija.
“Kurkuma se zaista shvata kao namirnica koja leči sve, u kontekstu u kojem je do sada ispitivana i prema rezultatima koji kažu da je zaista moćna”, kaže dr Kreg Hop, direktor Odeljenja za vanredna istraživanja na Nacionalnim zdravstvenim institutima.
Нема коментара:
Постави коментар