четвртак, 18. април 2019.

Ekspres lonac da vam ne prekipi u svakom pogledu

Princip rada ekspres lonca pronašao je Denis Papen, francuski fizičar 1679. godine. Zbog toga se za ekspres lonac još kaže i Papenov lonac, Parni lonac ili pak Pretis lonac zbog kuvanja na pari.

Zato je i nazvan Papenov lonac (poklopac se učvršćuje hermetički, a hrana u njemu se kuva pod pritiskom). Namirnice se brzo kuvaju pod pritiskom  na pari i zadržavaju sve hranljive sastojke. Lonac ima sigurnosni ventil da ne bi došlo do prevelikog pritiska.

Dok je Papen razmišljao još pre 330 godina kako da ubaci kvalitetno kuvanje u široku upotrebu u domaćinstva ekspres lonac je ušao tek u toku Drugog svetskog rata kada su konačno priznate njegove prednosti.


Ekspres lonac – čudo tehnike  17. veka,  a današnja potreba


Magična posuda koja čini da nemoguće postane stvarno. Ako ste sanjali o tome da pasulj ili sarmu pripremite za sat vremena, sa ovim čudom to ćete i uspeti. Supu, kupus, grašak, boraniju, kao i ostala domaća jela možete izneti na trpezu već posle pola sata, a u dinstanom mesu i povrću uživaćete za oko 10-tak minuta. 






 
I nemojte se plašiti upozorenja o mogućnosti „eksplodiranja“ ove naprave. Ukoliko lagano ispustite vazduh pod pritiskom sabijen u loncu i blago ga prohladite pre otvaranja, ništa se ne može desiti, osim blagog šištanja pare koja će tom prilikom izaći.

Svaka iskusnija domaćica će vam ga toplo preporučiti, a vi koji ga još niste nabavili svakako to učinite i uštedite vrijeme u kuhinji, i zadržite pravu aromu namirnica koje spremate. Evo i dokaza za to.


Procenjena vremena kuvanja:



  • supa se kuva 8-10 minuta
  • meso, u zavisnosti od vrste 20 – 50 minuta
  • povrće, oko 10 minuta
  • voće, 2 – 3 minuta


Za tačnija vremena kuvanja, za svako pojedinacno jelo, pogledajte savete proizvođača ekspres lonca. 


Kad želite da se zdravo hranite


Ne postoji bolji način za brže pripremanje zdrave i ukusne hrane od pripremanja u ekspres loncu. Kuvanje u ekspres loncu omogućava pripremu ukusnih jela 3 do 10 puta brže u odnosu na konvencionalne načine kuvanja.

Vrela para, koja se dobija na visokim temperaturama u ekspres loncu, doprinosi  brzoj pripremi  i intenzivira ukus hrane. 


Na ovaj način moguće je koristiti manje ulja, soli, šećera i začina, a dobiti bolji ukus hrane. 

Proces pripreme hrane u ekspres loncu podrazumeva „zatvoren sistem“ što znači da kiseonik u vazduhu, koji može da uništi važne hranljive sastojke, nije prisutan u procesu pripreme hrane. Na ovaj način se sačuva više hranljivih sastojaka nego bilo kojom drugom metodom kuvanja. 

Takođe, zbog brze pripreme hrane sa malo tečnosti, više vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka se sačuva u procesu pripreme.

Novi modeli  se odlikuju velikom sigurnoscu ,kvalitetom i sve lepšim i modernijim dizajnom.






Kad nemate vremena


“Dobro, sve je to lepo, zdravo i potrebno, ali gde ja da nađem vremena da svaki dan kuvam? 

Upravo zato je i preporuka ekspres lonac kao neizostavni deo svake kuhinje.


Kuvanje klasičnih obroka traje i traje, a mi najčešće imamo sve manje vremena,  nekad i samo  pola sata,  da spremimo i stavimo ručak na sto svakoga dana. Kako da i to stignemo?

Zapravo 30 minuta je i više nego dovoljno. Uz ekspres lonac vaš ručak ne samo da će biti gotov na vreme, već može da se i skuva i ostane topao i bez vas! Da, itekako možete imati i ručak koji se sam kuva!

Danas, jedemo s nogu, usput, na brzinu. Retko smo na okupu s porodicom  i usled toga, polako smo izgubili naviku da jedemo kuvana jela. Radije ćemo nešto brže, kraće, jednostavnije. Često su u pitanju i neki posebni režime ishrane, u koje se kuvano ne uklapa ili i nije za celu porodicu.

Zapravo, nema ničeg zdravijeg od kuvane hrane, a postoje brojni načini da je pripremimo lakše i brze nego ranije, pa zato čorbasta jela iz ekspres lonca mogu biti odlično rešenje. Pre svega, kuvana jela, podrazumevaju vreme koje posvetimo, ne samo kuvanju, već sebi.


Da ne jedete nekontrolisano


Kada jedete s nogu, vrlo često ne obraćate pažnju koliko ste pojeli, dok nas brza hrana pri tom mami i tera da je jedemo sve više i češće. 

Kada sednete za sto,  sa kuvanim jelom ne može drugačije, to je vreme koje je posvećeno uživanju u svom obroku a ustedjeno kuvanjem u ekspres loncu. Jedete sporije, bolje žvaćete i pre se zasitite i manjom količinom.

Kuvani obroci sadrže povrće, meso u kojima je obilje minerala, vitamina, zdravih masti i proteina. 

Dakle, sve potrebe za osnovnim, gradivnim nutrijentima su zadovoljene u jednom loncu.

Takođe, kuvanje zahteva i  tečnost, u supama, čorbama, pa čak i paprikašima, pa je vi  tako unosite posredno dok kod brze hrane to nije slučaj. 

Ovo je naravno i jako važno zbog pospešivanja varenja, mnoge vrste povrća, posebno barenog, čine da i posle ručka nemate osećaj težine u stomaku.

Ekspres lonac vreme štedi, ukusno i zdravo jedi!

3 коментара:

  1. Divan tekst. Vidi se da ga je pisao neko ko se razume i ko pre svega voli kuvanje. Hvaaaaala ...

    ОдговориИзбриши
  2. Dobila sam ekspres lonac Long life na poklon i odusevljena sam. Topla preporuka svim domacicama, a i onima koji tek to planiraju da postanu :)

    ОдговориИзбриши
  3. zaista kvalitetan lonac, svaka cast za dizajn

    ОдговориИзбриши