петак, 14. фебруар 2020.

OPC zdravlje i dugovečnost


Upravo se za grožđe, pa i Vino koje so od njega pravi bilo posmatrano kao simbol besmrtnosti, potentnosti i božanstva, bilo piće izbora u zemljama Starog sveta. 

Vino se pominje u Biblijskim spisima kao simbol Hristove krvi  koja će biti prolivena za sve one koji veruju u Njega. 




U starom Rimu konzumiranje grožđa i vina bila je  privilegija koju je imala samo aristokratija. 

Hipokrat je vino i sokove grožđa koristio kao lek za glavobolju, otoke i lečenje “ženskih bolesti”, te nije čudno da su upravo Bogu vina Dionisu bile posvećene svetkovine u Grčkoj.


Šta je to tako moćno u  malim plavim bobicama?


Ekstrakt opne i semena grožđa jedna je od brojnih fitohemikalija sa jakim antioksidantnim svojstvima, poznatijih pod imenom flavonoidi ili polifenoli. U tu grupu spadaju i oligomerni proantocijanidini (OPC)

Proantocijanidini su poznati po fenomenu koji se zove "francuski paradoks" koji ukazuje na mali procenat srčanih udara u Francuskoj, uprkos karakteristično visokom procentu zasićenih masti koje koriste u ishrani.

Jedna od studija japanskih naučnika objavljena 1999. godine u časopisu Atherosclerosis, ukazuje na povoljne efekte ekstrakta proantocijanidina iz koštica grožđa na razvoj ateroskleroze kod laboratorijskih zečeva

Naime, zečevi su hranjeni namirnicama koje su bogate holesterolom ali im je uz njih dodavan i ekstrakt bogat proantocijanidinima, čime je značajno ublažena ateroskleroza aorte. 

Ovo se objašnjava time da polifenoli proantocijanidini mogu “zarobiti” reaktivne vrste kiseonika /koji su poznati kao slobodni radikali/ i sprečiti oksidaciju LDL-a koja je odgovorna za pojavu ateroskleroze.


Šta je OPC?


BONUS VIDEO: Šta je OPC+C?



Dakle, OPC je veoma  snažan antioksidant koji neutrališe slobodne radikale, kao glavne uzročnike bolesti koje nastaju usled njihovog negativnog delovanja na ćelijske membrane i kao takav štiti ćelije od oštećenja. 

Poseduje mogućnost vezivanja za proteine, posebno za kolagen i elastin čime jača otpornost krvnih i limfnih sudova.

Činjenicu da  je tajna zdravlja  i dugovečnosti skrivena u grožđu potvrdila su i naučna ispitivanja širom sveta kojima su dokazana sledeća svojstva grožđa i OPC-a

  • antioksidativno
  • kardioprotektivno (smanjuje rizik od ateroskleroze)
  • smanjuje rizik od pojave karcinoma
  • jača krvne sudove 
  • smanjuje edeme-otoke
  • održava zdravlje očiju (redukuje rizik od makularne degeneracije i katarakte)
  • održava zdravu moždanu funkciju i nervni sistem


Na kraju setite se uvek one stare poslovice koja kaže: “Započnite dan osmehom i završite ga čašom vina”. 

Ako ipak ne volite vino ili miris alkohola rešenje ipak postoji...”Započnite dan osmehom završite ga sa OPC-om da bi ste bili zdravi,nasmejani  i dugovečni”.


  • Dijetetski suplement OPC+C je sertifikovan u Republici Srbiji.
  • Austrijski proizvođač PANACEO garantuje vrhunski kvalitet.
  • Ekskluzivno u Srbiji SAMO na pro100healthy.rs


Нема коментара:

Постави коментар