среда, 19. јун 2024.

Prednosti i mane prečišćivača vazduha

precistac vazduha ambilife


Potrošači obično kupuju prečišćivače vazduha kako bi uklonili alergene i zagađivače, smanjili mirise i dim i poboljšali ukupni kvalitet vazduha u svom životnom prostoru.

Iako prečišćivaći vazduha možda neće direktno ili odmah poboljšati zdravlje osobe, studije pokazuju da ovi uređaji mogu pomoći u smanjenju izloženosti štetnim zagađivačima, što može imati dugoročne zdravstvene koristi. Međutim, efikasnost prečišćivača vazduha varira u zavisnosti od njegovog tipa filtera i zagađivača prisutnih u vašem prostoru. Gde kupiti kvalitetan prečišćivač vazduha u Srbiji?


Kako funkcionišu prečišćivači vazduha?
 

Prečišćivač vazduha ima ventilator koji uvlači vazduh u jedinicu. Kako vazduh ulazi, filter zadržava zagađivače i čestice iz vazduha. Novoočišćeni vazduh zatim izlazi iz filtera i vraća se u prostoriju.

Nijedan prečišćivač vazduha ne može da zadrži sve zagađivače i čestice koje putuju kroz prostoriju, ali u zavisnosti od tipa filtera koji se koristi, ovi uređaji mogu otkloniti mnoge alergene i druge neželjene supstance.

Neke mašine imaju filtere koji se mogu usisati ili oprati, dok druge koriste filtere za jednokratnu upotrebu koje morate periodično menjati (često nakon svakih šest ili 12 meseci).

Najbolji prečišćivači vazduha imaju visokoefikasne filtere za čestice vazduha (HEPA) koji zadržavaju čestice, uključujući prašinu, polen i neke spore buđi. Neki prečistači vazduha koriste druge vrste filtera ili tehnologije za čišćenje vazduha. Na primer, neki koriste ultraljubičasto (UV) zračenje, pri čemu UV lampe ciljaju na viruse, bakterije i gljivice u vazduhu. Drugi prečišćivači vazduha koriste filtere sa aktivnim ugljem koji zadržavaju molekule koji izazivaju mirise.

Svaki prečišćivač vazduha je dizajniran za čišćenje vazduha u prostoriji do određene veličine. Neki prečišćivači vazduha mogu imati kapacitet da rade u velikim prostorima od 500 kvm ili više, dok su drugi namenjeni sobama koje nisu veće od 150 kvm.


Da li su prečišćivači vazduha vredni novca?
 

Prečišćivači vazduha mogu biti vredni novca, posebno ako se suočite sa specifičnim problemima kojima ovi uređaji mogu pomoći: na primer, ako ste alergični, ako živite na lokaciji koja je podložna požaru ili drugim zagađivačima, ili ako ste vlasnik kućnog ljubimca. Prečišćivači vazduha mogu varirati od prilično pristupačnih do sasvim skupih. Mnogi prečišćivači vazduha takođe zahtevaju od vas da periodično menjate filtere (često svakih šest ili 12 meseci.

Osim toga, dok prečišćivači vazduha mogu ukloniti plesni, ovi uređaji se neće baviti osnovnim uzrokom buđi, a to je višak vlage. Međutim, odvlaživač bi mogao biti bolje opremljen za rešavanje ovog problema.


Koji su nedostaci prečišćivača vazduha?
 

Ne postoje značajni zdravstveni nedostaci korišćenja prečišćivača vazduha.

Neki prečišćivači vazduha mogu biti bučni tokom rada, što bi nekim pojedincima moglo da smeta. Potrošači sa ograničenim budžetom možda neće ceniti dodatne troškove rada prečišćivača vazduha, kao što su potrošnja energije i kupovina zamenskih filtera. Inače, svi uočeni nedostaci su relativni.

Organizacije poput EPA napominju da prečistači vazduha imaju ograničenja. Ovi uređaji nisu lek za sve moguće probleme vezane za vazduh. To znači da čak i ako kupite prečišćivač vazduha, bilo bi mudro da nastavite da preduzimate druge korake kako biste poboljšali kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, bilo da se radi o provetravanja vašeg doma ili sprečavanju zagađivača da uđu u vaš vazduh.


Šta prečistači vazduha filtriraju?
 

Prečišćivači vazduha mogu da filtriraju niz čestica iz vašeg vazduha, od vidljivih nečistoća kao što su dlake kućnih ljubimaca do mikroskopskih zagađivača kao što su virusi i spore plesni. Određeni prečistači mogu biti izvrsni u ciljanju određenog problema kvaliteta vazduha, kao što su alergeni poput polena i prašine, čestica dima ili peruti kućnih ljubimaca. 

Inače, evo nekih zagađivača koje bi prečišćivači vazduha mogli da filtriraju, ali imajte na umu da neki uređaji nisu specijalizovani za sve ove probleme:

  • Mirisi
  • Čestice dima
  • Prašina
  • Polen
  • Virusi
  • Bakterije
  • Vlaga u vazduhu
  • Linjanje kućnih ljubimaca
  • Grinje
  • Isparljiva organska jedinjenja (VOC)


Šta je HEPA filter?
 

Da bi se postigao visok stepen čistoće, prečišćivači vazduha mogu koristiti visokoefikasni filter (HEPA).

Teoretski, ovi tipovi filtera mogu ukloniti 99,97% ili više čestica u vazduhu veličine 0,3 mikrona, uključujući prašinu, polen, buđ i bakterije. Čestice koje su veće ili manje od te veličine su zapravo zarobljene sa još većom efikasnošću.

Mođemo zaključiti da ste dovoljno bezbedni i sigurni izborom kvalitetnog prečišćivača vazduha, to je najbolji način da zaštitite sebe i svoju porodicu.Izvor slike: Google Gemini LLM
Format, detalji: JPEG, 1536x1536, sRGB
Datum kreiranja, upit: 19.06.24, ~clear air circulation living room

Нема коментара:

Постави коментар